ȘTIRI

Societatea Culturala ATOM Ploiesti celebreaza sarbatoarea septuagenara a Filarmonicii. Fotografii-UNICAT

[ad_1]

„𝟳𝟬 𝗗𝗘 𝗔𝗡𝗜 𝗗𝗘 𝗠𝗨𝗭𝗜𝗖𝗔̆ 𝗦𝗜𝗠𝗙𝗢𝗡𝗜𝗖𝗔̆ 𝗟𝗔 𝗣𝗟𝗢𝗜𝗘𝗦̦𝗧𝗜 (𝟭𝟵𝟱𝟮𝟮𝟬𝟮𝟮)

Luna aceasta se împlinesc 70 de ani de la înființarea Filarmocii „Paul Constantinescu” ocazie cu care Societatea Culturală „ATOM” Ploiești transmite cele mai sincere sentimente de prețuire și admirație pentru generațiile de artiști care au adus la viață mii de concerte simfonice de-a lungul anilor, care s-au străduit și reușit să ofere totul comunității ploieștene din punct de vedere muzical. Astăzi, viața muzicală a Ploieștiului ar fi de neconceput fără Filarmonica „Paul Constantinescu”!

Filarmonica ploieșteană s-a înființat în luna septembrie a anului 1952 din inițiativa unui grup de iubitori ai muzicii simfonice precum Carol N. Debie, Alexandru I. Bădulescu, Alexandru Ștefaniu, Ion Baciu, Nicolae Brânduș, sub denumirea de Orchestra Simfonică „Ciprian Porumbescu” pentru ca în anul 1960, din coagularea Orchestrei „Ciprian Porumbescu” cu Orchestra de muzică populară „Flacăra Prahovei” să se nască Filarmonica de Stat Ploiești.

Din prima Orchestră Simfonică de amatori a orașului Ploiești, condusă de Carol Nicolae Debie, făceau parte: inginer Cezar Gotcu (viora 1), inginer Simon (violă), inginer Moisescu (vioara 2), în tandem cu doctorul Alexandru Ștefaniu, chimistul Botezatu (violoncel), în tandem cu avocat Gheorghe (Gicu) Ștefaniu (fratele doctorului Ștefaniu), profesorul Lecca (vioară), Ioan Grigore Ionescu (timpan) etc.

Pentru scurte periode de timp, până la mutarea ei definitivă în actualui sediu de pe strada Anton Pann nr. 5 (fostă Anastasie Panu), Filarmonica a mai funcționat într-o sală de spectacole din zona Piața Anton precum și în sala de teatru din fostul Pasaj „Cooperativa”, situat în Piața Unirii.

În ziua de 27 aprilie 1993, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființare, Filarmonica de Stat Ploiești a fost redenumită Filarmonica „Paul Constantinescu” după numele unuia dintre cei mai apreciați compozitori români ai secolului trecut.

„În primii trei-patru ani ai existenţei sale, Orchestra Simfonică era o mare familie în care se lucra laolaltă, cu tragere de inimă, cu dragoste pentru muzică, pentru răspândirea culturii muzicale, pentru formarea unui public priceput şi atent, în acest oraş, care s-a mărit neaşteptat de mult şi repede, cu oameni noi… Toţi orchestranţii au conlucrat în diferitele activităţi pe care, din lipsă de salariaţi şi reglementări, le făceam noi. Eram un colectiv închegat într-o unitate de spirit, de intenţiii şi de muncă. Toţi cântam şi ne străduiam să cântam cât mai bine, toţi plasam bilete în cercurile familiare şi profesionale, făceam pancarte şi lipeam afişe, plecam în delegaţii, organizam audiţiile în şcoli şi uzine, pregăteam sala şi scena pentru concerte” amintea Carol Nicolae Debie.

Au trecut șapte decenii de la apariția primei Orchestre Simfonice la Ploiești iar „la evoluția fabuloasă a acesteia au contribuit mari personalități invitate la pupitrul dirijoral precum Ion Baciu, Mircea Basatab, Ludovic Bács, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Brâncuși, Emanuel Elenescu, Ovidiu Bălan, Petre Sbârcea, Paul Popescu, Pietro Argento (Italia), Woss Kurt (Austria), Walter Horst (Germania) dar și soliști români de talie mondială (din Europa, Asia și cele două Americi) ca Constantin Bobescu, Ion Voicu, Ștefan Gheorghiu, Ștefan Ruha, Daniel Podlovski, Ludovic Spiess, Silvia Voinea, Arta Florescu, Pavel Kogan, Aldo Ciccolini, Nina Cogan, Li Min Cean și mulți alții”.

𝗙𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮̆𝗿𝗶 𝘀̦𝗶 𝘂𝗻 𝗰𝗮̆𝗹𝗱𝘂𝗿𝗼𝘀𝗟𝗮 𝗠𝘂𝗹𝘁̦𝗶 𝗔𝗻𝗶𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝗲𝗴𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃 𝗮𝗹 𝗙𝗶𝗹𝗮𝗿𝗺𝗼𝗻𝗶𝗰𝗶𝗶, 𝗰𝗼𝗻𝗱𝘂𝘀 𝗰𝘂 𝗮𝘁𝗮̂𝘁𝗮 𝗺𝗮̆𝗶𝗲𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝗻𝗮𝗴𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗩𝗹𝗮𝗱 𝗠𝗔𝗧𝗘𝗘𝗦𝗖𝗨, 𝗰𝘂 𝗼𝗰𝗮𝘇𝗶𝗮 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗮̆𝗿𝗶!”

Acesta este mesajul emoționant transmis, la ceas aniversar, sărbătoritei- Filarmonica „Paul Constantinescu” de către memebrii Societății Culturale ATOM.

 Frumos, luminat… Când cultura are a sărbători, are a se înălța în inimi, în… proiecte și inițiative, în trăiri și convingeri… comunitatea primește DAR, VINDECARE, EDUCAȚIE, ÎNCREDERE, VIITOR!

Articolul Societatea Culturala ATOM Ploiesti celebreaza sarbatoarea septuagenara a Filarmonicii. Fotografii-UNICAT a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

S-ar putea să-ți placă și...