ȘTIRI

Sa vezi aici, pe scena ploiesteana, Orchestra Natională de Jazz a Frantei- o REVELATIE

[ad_1]

Să vezi aici, pe scenă ploieșteană, pe legendara scenă a Filarmonicii, Orchestra Națională de Jazz a Franței, sub direcția artistică a lui Frédéric Maurin, nu e puțin lucru. ba e un EVENIMENT în sine, o bucurie, e revelație. Să guști, să simți sunetul „brodat” în chipuri  și forme ce te duc într-un univers al inovației, al ancestralului, al… unui soi de poezie ce-ți povestește „muzica sferelor” ori transfigurează elemente din natură într-un soi înalt de dramaturgie sonoră, regizată parcă de o inspirație cultivată în parametrii excelenței… e ceva minunat!

Ce poți simți la un concert susținut AICI de Orchestra Națională de Jazz a Franței?! Bucurie, savoare,… revelație…

Așa a fost joi seară, la Filarmonică!

Creată de Ministerul Culturii din Franța în 1986, Orchestra Națională de Jazz a Franței se consacră drept o pecete culturală de înaltă ținută artistică.

Demn de apreciat, Aaceastă instituție prestigioasă este unică în genul său: în trei decenii, ONJ a fost purtătorul a 12 proiecte orchestrale diferite, conduse de 11 directori artistici și muzicali succesivi pe toată durata. a mandatelor lor. În acest timp, Orchestra a primit în rândurile sale nu mai puțin de 180 de solişti și a înregistrat 30 de albume. De-a lungul istoriei sale, ONJ a jucat un rol important în legitimarea instituțională și culturală a jazz-ului, în special oferind o panoramă vastă de lucrări nou create nu numai în Franța, ci și în străinătate.

În calitate de lider al Orchestrei Nationale de Jazz ONJ din ianuarie 2019, chitaristul și compozitorul Frédéric Maurin – a condus anterior ansamblul Ping Machine – a pus în practică un proiect amplu și nerestricționat tradus printr-o politică activă de lucrări comandate, colaborări cu compozitori de stiluri singulare și asocieri cu alți artiști, inclusiv figuri din alte domenii ale artelor spectacolului.

Trei programe au marcat începutul mandatului său: Dancing in Your Head(s), compus din material orchestrat de Fred Palem, explorează galaxia saxofonistului și compozitorului geniului Ornette Coleman; Rituels ne cufundă într-o lume poetică și fascinantă printr-o lucrare colectivă pentru treisprezece muzicieni și patru voci, care a fost co-scrisă de Ellinoa, Sylvaine Hélary, Leïla Martial, Grégoire Letouvet și Frédéric Maurin; și, în sfârșit, Dracula, primul spectacol live pentru un public tânăr din istoria ONJ și o lucrare din imaginația compozitorului Grégoire Letouvet, a regizorului Julie Bertin și a actrițelor Estelle Meyer și Milena Csergo, revede legenda celui mai celebru vampir din toate timpurile.

Toate creațiile de mai sus favorizează experimentul în forme și formate datorită unei orchestre cu geometrie variabilă compusă din aproximativ treizeci de muzicieni, bărbați și femei, de diferite generații și naționalități. O „distribuție” specifică a fost selectată pentru fiecare program și repertoriu pentru a permite o varietate mai mare de instrumente și, de asemenea, pentru a primi un număr mai mare de artiști în rândurile ONJ.

Pe lângă aceste programe, la începutul mandatului său, Frédéric Maurin a inițiat Orchestre des Jeunes de l’ONJ, „ONJ Youth Orchestra”. Acest ansamblu este o premieră și reunește studenți de la școlile și conservatoarele de muzică franceze și europene. Adunat sub foști lideri ONJ, ansamblul este dedicat lucrului la noi spectacole de material ONJ cu ambiția de a transmite incredibila bogăție a muzicii pe care Orchestra a produs-o de-a lungul a peste trei decenii, prin lucrări în premieră de întregul ansamblu și diverse spin-off-uri pentru grupuri mici asociate cu acesta.

Astăzi, ONJ a întreprins un proiect ambițios cu o misiune care s-a lărgit și diversificat pentru a acoperi mai multe domenii – creații noi, promovarea muzicii prin acțiuni culturale și educaționale – și în același timp să însoțească domenii emergente, îmbogățind în același timp patrimoniul cultural. În implementarea acestor misiuni, ONJ continuă să-și demonstreze deschiderea și disponibilitatea de a-și împărtăși resursele în slujba jazz-ului și a întregii sale diversități.

Articolul Sa vezi aici, pe scena ploiesteana, Orchestra Natională de Jazz a Frantei- o REVELATIE a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

S-ar putea să-ți placă și...