ȘTIRI

De ce oamenii se simt din ce în ce mai atrași de genul fantasy

Parcă niciodată omenirea nu a fost mai fascinată de povești. Desigur, acestea au încântat copiii din întreagă lume, uneori chiar și pe adulți, încă din cele mai vechi timpuri. Să nu uităm frumoasele “1001 de nopți”, care ne arată exact modul în care poveștile fascinau chiar capetele încoronate, protejându-i viața frumoasei Seherezada. Totuși, cel mai des poveștile, care vorbesc despre lumi fantastice, au fost dedicate copiilor, aceștia fiind cei mai predispuși visării. Însă, în anii 1800, odată cu Oscar Wilde, prin “Portretul lui Dorian Gray” sau prin poveștile horror-fantastice ale lui Edgar Allan Poe, pentru a nu mai aminti inclusiv de “Frankenstein” de Mary Shelley, a luat naștere un gen de poveste, în special dedicat adulților, dar pe care și copiii mai mari îl apreciază. Este vorba despre fantasy.  Acesta a captivat imaginația oamenilor timp de două secole, continuând să facă asta într-un mod din ce în ce mai intens, oferindu-le o evadare în lumi pline de creaturi fantastice, magie, aventură. De-a lungul anilor, interesul pentru acest gen a crescut constant, atrăgând un număr din ce în ce mai mare de fani, atât în literatură, cât și în domeniile conexe, precum cinematografia, jocurile video, arta. Mulți nu-și explică cum un adult, un om în toată firea, poate să iubească literatura sau filmele fantasy. Explicațiile sunt chiar simple, această atracție găsindu-și rădăcinile în contextul societății în care trăim.

Evadarea din realitate

Nu credem că mai este cineva care să nu se confrunte cu stres, anxietate, agitație zilnică. Cele mai comune cauze ale acestor lucruri sunt joburile din ce în ce mai “demanding”, nu atât fizic, ci și psihic. Așa că printre cele mai evidente motive pentru care oamenii se simt atrași de genul fantasy este nevoia de evadare din realitatea zilnică. Viața modernă este adesea stresantă, așa cum am sugerat mai sus, plină de provocări, iar genul fantasy oferă posibilitatea de a scăpa pentru un timp din această realitate. Cititorii, telespectatorii, gamerii pot călători în lumi imaginare, în care regulile sunt diferite, în care pot lupta alături de eroi sau se pot lăsa pur și simplu purtați de valul aventurii. Atunci când citești o carte fantasy, te vei simți acaparat în totalitate de lumea de acolo, trăind odată cu personajele, simțind emoții, iubire, teamă, bucurie.

Umanitatea în toate culorile ei

Toate cărțile ne învață câte ceva. Basmele pentru copii, de exemplu, ne dau exemple de personaje negative și pozitive, care ne ajută să distingem binele de rău. Probabil mulți își amintesc de comentariile din școală, când se discuta despre cele două concepte, prezente din abundență în basmul românesc. Genul fantasy, de asemenea, explorează dileme etice, moravuri complexe, oferind oamenilor posibilitatea de a studia laturile întunecate sau luminoase ale umanității. Personaje precum Frodo Baggins din „Stăpânul Inelelor”, care reprezintă esență binelui, sacrificiului pentru binele suprem, sau Tyrion Lannister din „Urzeala tronurilor”, inițial un personaj plin de vicii, însă care se dovedește ulterior a fi un om valoros, cu conștiință, prezintă imperfecțiuni și complexități care ne permit să reflectăm asupra propriei noastre naturi umane. Prin intermediul acestor personaje, genul fantasy ne pune în postura de a ne gândi ce am face în locul lor. Această explorare a moralității umane adaugă o adâncime semnificativă poveștilor fantastice.

Nu există limite

Însăși numele, care înseamnă “fantezie” în limba română, ne arată că totul reprezintă un apogeu al creației umane, ceva ce în realitate nu ar putea există. În lumea genului fantasy, autorii romanelor, regizorii de film, creatorii de jocuri video au libertate nelimitată să-și pună în aplicare imaginația. Pot inventa lumi noi, creaturi fantastice, magie care să depășească limitele realității. Să ne gândim numai la J.K.Rowling cu minunatul univers Harry Potter sau la “Stăpânul inelelor” pe care l-am amintit deja. De fapt, în acest ultim exemplu, J.R.R. Tolkien a mers într-acolo încât a inventat limbi, cu gramatică cu tot, cum ar fi limba vorbită de elfi.  Această libertate creativă deschide uși spre povești sau experiențe unice, care nu sunt posibile în lumea noastră obișnuită. Oamenii adoră să exploreze aceste lumi inventate, pentru că le oferă oportunitatea de a se pierde în imaginația lor, de a experimenta ceva cu totul diferit.

Simbolismul 

Totuși, ceea ce mulți poate nu știu este că unele opere literare sau filme se inspiră din fapte reale. Genul fantasy adesea se bazează pe mitologie, pe istorie, pe un simbolism bogat, ceea ce adaugă o adâncime, o complexitate minunată poveștilor. Dragoni, elfi, hobbiți, baghete magice, sabia Excalibur sunt câteva elemente care fac din genul fantasy un stil plin de simboluri care își au rădăcini adânci în mituri, în legende sau chiar în unele evenimente istorice ale lumii noastre. Aceste conexiuni cu mitologia și istoria adaugă un strat suplimentar de semnificație pentru fanii genului.

Comunitatea creată

Oamenii sunt din ce în ce mai introvertiți. Însă anumite cărți, filme, jocuri aduc laolaltă până și pe cei mai singuratici dintre noi. Genul fantasy a creat comunități puternice de fani, care se întâlnesc pentru a discuta, a sărbători, a susține. Să nu uităm de largă comunitate Star Wars, care are milioane de fani în întreaga lume. Chiar și în țara noastră există un asemenea club, unde fanii se întâlneau, îmbrăcați în costume de jedi sau sith, pentru a discuta despre pasiunea lor. Fandom-urile oferă un sentiment de apartenență, camaraderie între oameni cu interese similare, ceea ce face că experiența de a fi fan al genului fantasy să fie și mai atractivă. Acest sentiment de comunitate încurajează oamenii să rămână implicați sau interesați de genul fantasy pe termen lung.

Relevanța temelor universale

Chiar dacă lumea genului fantasy poate părea departe de realitatea noastră, poveștile sale sunt adesea surprinzător de actuale, de legate de anumite lucruri ale prezentului. Lupta între bine și rău, căutarea puterii, sacrificiul pentru o cauză nobilă, căutarea identității sunt doar câteva dintre temele care se regăsesc în multe opere fantasy. Aceste teme fac că genul să fie accesibil, atractiv pentru o gamă largă de public.

S-ar putea să-ți placă și...