PE ROȚI, ȘTIRI

De ce lucruri trebuie să țin cont atunci când îmi schimb cauciucurile?

Liniștea și siguranța familiei voastre sunt extrem de importante atunci când vă deplasați cu mașina, în vacanță, fie pe timp de vară, fie pe timp de iarnă. Jantele și cauciucurile autoturismului sunt importante atunci când vine vorba despre siguranța deplasării cu mașina. Gândiți-vă că roțile mașinii reprezintă picioarele autoturismului și de modul în care acestea sunt tratate depinde capacitatea de deplasare fiabilă.

Dacă vă gândiți să schimbați cauciucurile, țineți cont de următoarele  situații: când le-ați schimbat ultima dată; producătorii recomandă schimbarea acestora la cel puțin cinci ani de la prima montare. În al doilea rând, ar trebui să țineți cont de tipul cauciucurilor cu care vine mașina direct din fabrică, ideal ar fi să alegeți exact același model.

Oricum, trebuie să urmăriți respectarea dimeniunilor și caracteristicilor tehnice, altfel ați putea avea probleme nedorite. Nici dumneavoastră nu v-ar plăcea o „încălțăminte” prea strâmtă sau una largă…

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont atunci când trebuie să vă schimbați cauciucurile de vara, iarna, sau chiar daca sunt anvelope off road, este nivelul de uzură al cauciucurilor de pe masina. Cei de la Vadrexim recomanda schimbarea cauciucurilor chiar dacă au trecut mai puțin de cinci ani, dacă acestea sunt sub limita legala de uzurra, sau daca prezintă zgârieturi, vulcanizări și crăpături care ar putea duce la pierderea presiunii din roți sau la o eventuala explozie.

Amintiți-vă că la viteze mari și drumuri lungi există riscul ca anvelopele să cedeze în cazul în care au fisuri și nu sunt destinate tipului de traseu ales.

Criteriile de alegere a unor anvelope trebuie să fie mereu același, indiferent că vorbim de anvelope iarnă 215 65 r16 sau anvelope vara 245 45 r18. Siguranța oferită prin calitate și indici de performanță trebuie să fie punctul forte al oricărei anvelope.

Schimbați cauciucurile la schimbarea sezonului, legea impune acest lucru, și chiar precizează data de 1 noiembrie, însă dacă aveți ghinionul de a fi implicat într-un accident pe timp de iarnă care are drept cauză condițiile meteo și nu sunteți bine echipat, există riscul să fiți sancționat, chiar dacă nu ați făcut nici o greșeală în trafic.

Despre mai multe caracteristici importante ale cauciucurilor auto puteți citi aici, dar nu numai. Poți afla destule informații astfel încât să poți face alegerea potrivită.  

S-ar putea să-ți placă și...