SĂNĂTATE

Cum tratăm răcelile sezoniere

Ne place sau nu, în fiecare an, atunci când sunt schibările de anotimpuri, ne trezim cu câte o afecțiune respiratorie. Copiii sunt adesea cei mai expuși, alături de persoanele în vârstă sau care suferă de diverse afecțiuni. Însă, având în minte grija pe care trebuie să le-o acordăm celor dragi nouă, uităm de noi înșine. De obicei, adulții nu dau importantă acestor probleme, cum ar fi răcelile, crezând că sunt chestii banale, lăsându-le să treacă de la sine. Asta însă este o greșeală foarte mare pentru că, dacă nu ne îngrijim corespunzător, o mică afecțiune respiratorie se poate transformă în ceva grav, care ne poate pune chiar și viața în pericol. Așa că, în fiecare an, când vremea rece își face simțită prezența, răcelile și gripa devin preocupările principale ale multor oameni. După cum bine știi, aceste afecțiuni neplăcute pot perturba rutină zilnică, afectându-ne calitatea vieții. Cu toate acestea, există modalități eficiente pentru a trata răcelile, de gestionare a simptomelor pentru a reveni rapid la o stare de sănătate optimă. De asemenea, mai avem și alte opțiuni pentru a scapă de răceli, și anume să facem prevenție.

Ce să faci când ești răcit?

Nu cred că nu știi cum este starea ta când ești răcit. Pur și simplu nu ai chef de absolut nimic. Tot ce încerci să faci nu te ajută în vreun fel. Unul dintre cele mai importante aspecte de care să ținem cont în tratarea unei răceli este odihnă adecvată. Corpul tău are nevoie de timp pentru a lupta cu virusul care îți provoacă probleme, iar odihna ajută sistemul imunitar să fie mai eficient. Trebuie să te asiguri că dormi suficient, că te odihnești în timp ce te simți rău, că lași timp organismului să-și revină. De asemenea, este crucial să te hidratezi corespunzător, consumând apă, ceaiuri calde, supă pentru a menține nivelul de hidratare. De fapt, vei observa că atunci când ai gripă sau răceală chiar vei simți nevoia să dormi mai mult că de obicei. Starea de somnolență este însă ceva foarte normal, așa că dacă simți nevoia să tragi un pui de somn, dormi. Vei mai observă și lipsa poftei de mâncare. Totuși, trebuie să te hrănești corespunzător. Nu trebuie să uiți și de faptul că există o serie de medicamente care te pot ajuta la gestionarea simptomelor răcelii. De exemplu, analgezicele pot ajuta la reducerea durerii, la scăderea febrei, în timp ce decongestionantele pot ajuta la ameliorarea congestiei nazale. Nasul care curge este un simptom des întâlnit, sau nasul înfundat. Acesta poate fi unul din cele mai neplăcute aspecte pentru că nu vei putea să respiri corespunzător. Este totuși foarte important să consulți un medic sau un farmacist înainte de a lua orice medicament, pentru a te asigura că este potrivit pentru tine, că nu există interacțiuni nedorite sau că nu ai reacții alergice la diverse medicamente.

Remedii natuuriste

Sunt oameni cărora nu le convine să ia medicamente. Deși atunci când gripa sau răceală își fac de cap, ar fi indicat să urmezi prescripțiile medicului, fiecare adult este responsabil pentru propria persoană. Așa că, unele persoane preferă să recurgă la remedii naturiste pentru tratarea răcelilor. De exemplu, ceaiurile din plante medicinale precum echinaceea sau mușețelul pot avea proprietăți antiinflamatorii, imunostimulatoare. Inhalarea aburilor de la oală cu apă fierbinte poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale. În plus, mierea și lămâia amestecate într-o băutură caldă pot ajuta la calmarea durerii în gât. Noi recomandăm ca aceste remedii naturiste să fie administrate în același timp cu medicația prescrisă de medic. În ceea ce-i privește pe copii sau persoane în vârstă, cel mai bine este să se discute cu medicul. Să nu le administrați medicamente după ureche sau daor tratamente naturiste. Sunt mult mai sensibili și riscul de a agrava boala este unul foarte mare.

Alimentație sănătoasă 

Se spune că ceea consumăm ne dictează starea de sănătate. O dietă echilibrată, cât mai bogată în nutrienți poate sprijini sistemul imunitar în lupta împotriva răcelii. Ar trebui să consumi alimente bogate în vitamine, în minerale, precum fructele și legumele proaspete, pentru a-i oferi organismului substanțele nutritive de care are nevoie. Poți consuma și carne, puiul, curcanul sau peștele fiind printre cele mai indicate, și nu carnea roșie. Foarte bun este somonul pentru că are acizi grași de Omega 3 și Omega 6. Supele de pui, așa cum am spus mai sus, sunt foarte bune atât în timpul răcelilor, cât și după. De asemenea, anumite suplimente alimentare, precum vitamina C și zincul, pot fi benefice în susținerea imunității. Dacă vrei să știi ce îți trebuie, cel mai bine ar fi să îți faci analize pentru a avea la ce cote se află imunitatea ta.

De ce este importantă prevenția

Cel mai bine este să te îngrijești de tine pentru a nu te trezi cu o răceală sau o gripă atât de incomodă. Însă, de multe ori, oricât de mult am avea grijă, ne putem trezi într-o dimineață că ne curge nasul sau avem febra. Așa că ar trebui să facem tot ce trebuie să prevenim apariția acestor afecțiuni  respiratorii. Evită să mergi în locuri în care sunt persoane bolnave sau poartă o mască dacă ești nevoit să mergi în acele locații. De asemenea, în timp ce te concentrezi pe tratarea răcelii tale, este important să ai grijă să nu răspândești infecția altor persoane. Asigură-te că îți acoperi gura și nasul atunci când strănuți sau tușești, spală-te pe mâini frecvent cu apă și săpun, evită atingerea feței cu mâinile murdare. De asemenea, este recomandat să eviți contactul apropiat cu alte persoane până când nu te simți mai bine sau nu mai ești contagios. În unele cazuri, răceala poate duce la complicații, cum ar fi infecții bacteriene secundare sau pneumonie. Dacă simptomele tale devin severe sau persistente, sau dacă ai probleme respiratorii severe, este important să consulți imediat un medic.

S-ar putea să-ți placă și...