SĂNĂTATE

Cum să-ți păstrezi calmul în situații tensionate

Nu toate situațiile din viața noastră sunt roz. Chiar dacă ne-am dori să fie așa, lucrurile o pot lua razna uneori. Se întâmplă în cele mai neașteptate momente. Poate că te-ai trezit fericit, ai plecat cu gândul că vei avea o zi productivă și te trezești că vecinul ți-a zgariat mașină în parcare. Ori ajungi la muncă și vezi că șeful ți-a dat mai multe taskuri decât poți duce. Ori te iei la harță cu un coleg de nimic. Am putea da o mulțime de exemple în acest sens pentru că, cu cu siguranță, câteva dintre ele îți sunt cât se poate de familiare. Da, situațiile neplăcute sunt o realitate des întâlnită. Iar, de ce să nu recunoaștem, în fața provocărilor, a situațiilor tensionate din viața de zi cu zi, capacitatea de a-ți păstra calmul poate să-ți dispară complet. A fi calm, este un lucru care va face diferența între rezolvarea eficientă a situației sau escaladarea conflictului. Nu putem spune că nu am fost în asemenea situații. Cu toții ne confruntăm cu momente de stres, cu clipe neplăcute de presiune, iar modul în care reacționăm în asemenea aceste situații poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre mentale, emoționale, precum și asupra relațiilor noastre interpersonale.  A fi calm este o virtute nu doar o stare, care te poate salva din foarte multe necauri.

Strategii pentru a-ți păstra calmul


Ai ajuns în acel moment în care simți că explodezi, că nu mai poți. Ești pe punctul de a sparge cea sau de a spune ceva ce poate vei regreta mai târziu. Ar trebui să exersezi anumite tehnici, cum ar fi respirația conștientă. Atunci când te simți copleșit de emoții puternice, ia o pauză. Ar trebui să încerci să te concentrezi asupra respirației tale. Ideea este să respiri adânc, încet, lăsând ca aerul să umple plămânii. Numără până la zece în minte dacă asta te ajută, până când ritmul inimii tale se va realinia. Astfel vei reuși să îți relaxezi corpul. Practicarea respirației conștiente poate ajuta la reducerea nivelului de stres, la eliminarea stării de anxietate. De asemenea, ar trebui să încerci să practici meditația sau a mindfulness-ul. Sunt lucruri care te pot ajuta din multe puncte de vedere. A-ți recâștiga starea de calm este unul din rezultate. Dedică câteva minute în fiecare zi pentru a medita sau pentru a practica mindfulness-ul. Nu ai nevoie de foarte mult. Găsește un loc liniștit pentru a face asta, unde să ai liniște. Aceste tehnici te pot ajuta să te concentrezi asupra prezentului, să te eliberezi de gândurile distructive, de emoțiile negative. Studiile arată că meditația poate reduce nivelul de stres, că aceasta îmbunătăți starea generală de bine. Gândește pozitiv de câte ori te afli într-o asemenea situație tensionată. Înlocuiește gândurile negative cu cele pozitive. Trebuie să te gândești la lucruri plăcute, la ceea ce te face să fii o persoană mai bună, mai ales când este gata să izbucnească un conflict. Concentrează-te pe soluțiile posibile în loc să te concentrezi pe probleme. O atitudine pozitivă poate contribui la reducerea anxietății, la reducerea stresului. Comunicarea eficientă ar putea să te ajute să aplanezi conflictele. După ce te vei calma tu, încearcă să calmezi și pe opozantul tău. Exprimă-ți emoțiile, arată care îți gândurile în mod clar și respectuos. Ascultă cu atenție ce are celălalt de spus, fără a ridică tonul, chiar dacă el sau ea o face. Trebuie să dai dovadă de maturitate, aducând în discuție sinceritatea în comunicare. Ar trebui să eviți să judeci sau să critici, încercând să găsești soluții în colaborare. Pentru a evita pe viitor să te enervezi ar trebui să mergi mult mai adânc și să îți planifici activitățile, să îți revizuiești prioritățile pentru a evita sentimentul de agitație, de suprasolicitare. Acordă-ți suficient timp pentru odihnă, pentru relaxare pentru a evita epuizarea sau suprasolicitarea.

Ce să faci în situațîi tensionate

Dacă te trezești în astfel de circumstanțe ar trebui să te gândești bine ce să faci pentru a le evita pe viitor. Analizează situația, încercând să înțelegi care este cauza stresului, iar apoi să identifici soluțiile posibile. Ar trebui să analizezi situația în mod cât mai obiectiv, fiind cât se poate de deschis la perspectivele celorlalți. Evită să reacționezi impulsiv în situații tensionate. Trebuie să iei o pauză, să te calmezi înainte de a răspunde. Să știi că și umorul este un mod de a detensiona situația. Poți aborda momentul tensionat într-un mod mai relaxat. Totuși, asigură-te că umorul tău este potrivit, nu ofensator. Concentrează-te asupra soluțiilor. În loc să te concentrezi pe probleme, focalizează-te pe identificarea lucrurilor ce pot fi făcute în acest sens. Implică-te activ în găsirea unei rezolvări, colaborând cu ceilalți implicați. Amintește-ți că situațiile tensionate sunt temporare, că vei găsi o modalitate de a le depăși. În momentele de stres, încearcă să-ți reamintești lucrurile pentru care ești recunoscător, încearcă să-ți păstrezi perspectiva.

Ce să nu faci 

Am spus în paragrafele anterioare ce trebuie să faci în asemenea situații. Dar trebuie să știi și ce nu ai voie. Nu reacționa impulsiv, evitând să iei decizii sau să acționezi în grabă într-o stare de tensiune. Impulsivitatea poate duce adesea la consecințe nedorite, amplificând conflictul. Sarcasmul, ironia pot agrava situația, afectând negativ relațiile cu ceilalți. În loc să recurgi la astfel de comportamente, încearcă să comunici deschis și sincer. Evită să arăți cu degetul către alții sau să îi blamezi pentru situația tensionată. În schimb, concentrează-te pe identificarea soluțiilor, pe colaborarea constructivă. Încearcă să-ți păstrezi calmul, să-ți menții controlul asupra emoțiilor pentru a nu complică și mai mult situația.

S-ar putea să-ți placă și...