SĂNĂTATE

Cauze ale constipaţiei la copii

După cum probabil știi, episoade de constipație pot apărea oricând, și țin de mai mulți factori. Nici chiar copiii nu sunt scutiți de ele. De multe ori, constipația la copii este chiar mai dificil de tratat decât la adulți, deoarece multe remedii care pot fi folosite în cazul acestora, sunt nerecomandate pentru cei mici. Dar de ce provoacă de fapt constipația în rândul copiilor? În rândurile de mai jos vom încerca să răspundem la această întrebare.

Stilul alimentar

Ca și în cazul adulților, copiii pot suferi de constipație din cauza stilului alimentar greșit. De fapt, după cum afirmă și cadrele medicale, este principal cauză care duce la apariția problemelor legate cu tranzitul intestinal, indiferent dacă este vorba despre copii sau adulți. Astfel, o alimentație din care lipsesc, sau sunt în cantitate insuficientă fructele și legumele, hidratarea nu este făcută corect, este una dintre cauzele constipației la copii. S-a observat că acei copii care preferă alimentația de tip fast-food, dar și care exagerează cu consumul de dulciuri și sucuri acidulate suferă destul de des de constipație. Dacă și micuțul tău suferă de aceeași problemă, analizează mai bine dieta zilnică a acestuia și începe să faci schimbările necesare pentru a scăpa ușor și rapid de problem.

Medicamentele

Unele suplimente alimentare administrate acestora, cum ar fi suplimentele pe bază de fier pentru a trata anemia, sunt recunoscute pentru faptul că pot duce la apariția constipației. Discută cu medicul pediatru sau cel de familie ce poți face pentru a preveni apariția acestui disconfort.

Începerea diversificării

Diversificarea, acel moment de care mămicile începătoare se tem cel mai tare, poate debuta cu un episode de constipație. În special în care micuțul era hrănit până acum cu lapte matern.

Reținerea scaunului

Se știe că pentru copii joaca este cel mai important lucru. De aceea, de multe ori, aceștia prefer să nu se ducă la baie atunci când simt nevoia, pentru a nu renunța la joc. Aceste amânări repetate nu fac decât să îi provoace acestuia episoade de constipație. De asemenea, copiii își rețin scaunul din cauza disconfortului pe care îl simt, sau pentru că nu vor să ceară ajutorul unui adult.

Stresul

Ca și în cazul adulților, și copiii care suferă din cauza stresului pot avea probleme cu tranzitul intestinal. Și da, chiar și copiii pot suferi din cauza stresului, sunt afectați de probleme școlare sau familiale, așa că nu ignora trăirile celui mic.

Discută cu medicul

Constipația la copii trebuie tratată cu maximă importanță, de aceea recomandarea noastră este să nu apelezi la leacurile băbești sau la medicamente folosite de adulți, chiar dacă sunt pe bază de plante. Cel mai bine este să te adresezi direct medicului, care va analiza situația și va ști care sunt măsurile care trebuie luate. Tratată greșit sau ignorată, constipația în rândul copiilor poate avea urmări grave. Dacă micuțul tău se confruntă frecvent cu episoade de constipație, sau nu a mai avut scaun normal de peste două săptămâni, atunci ar fi cazul să nu mai amâni vizita la medic.

S-ar putea să-ți placă și...